Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

 

23 Αυγούστου 1951


Μετά μόχθους 40 ετών.

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο επέτυχε θαυμάσια βελτίωση της

 δαμασκηνιάς

Έκανε πειράματα κρυφά σε ξένα κτήματα

Συνάντησε κατ αρχάς δυσπιστία και ειρωνεία

Η τελική αναγνώριση του έργου του



Σκόπελος – Αύγουστος (του ανταποκριτή μας).

Θα μου επιτραπεί νομίζω να αποκαλύψω στο ευρύτερο κοινό μια αθόρυβη αλλά και γόνιμη και αποδοτική εργασία ενός γεωργού, στου οποίου την φιλοπονία, τον ακοίμητο ζήλο και την εφευρετικότητα οφείλεται η βελτίωση της δαμασκηνιάς. Είναι επίσης ανάγκη να γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη κατά κάποιον τρόπο η βελτίωση αυτού του δένδρου, του τόσο προσοδοφόρου και κυρίως μιας απο τις ποικιλίες του, την Αζέν.



Ο ακούραστος αυτός και προοδευτικός είναι ο Παναγιώτης Καμπακούμης, δαμασκηνοκαλλιεργητής. Με πρωτοφανή αφοσίωση επί 40 και πλέον χρόνια σε κτήματα άλλων είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διάφορες παρατηρήσεις σχετικά με την Αζέν. Αφορμή για τις παρατηρήσεις του αυτές έδωσε ένα είδος σταφυλοκτήματος καλλιεργούμενο στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Τένεδο, γνωστό ως <Τσαούσι Κωνσταντινουπόλεως>, το οποίο για να ευδοκιμήσει και να αποδώσει καρπούς πρέπει να φυτευτεί μεταξύ άλλων ποικιλιών σταφυλοκλημάτων.



Τι σκέφτηκε λοιπόν ο Καμπακούμης; σκέφτηκε οτι: <έτσι πρέπει να γίνεται και με την Αζέν, της οποία η γονιμοποίηση γίνεται ατελώς και οι καρποί εξεφυλίζονται απαράλλακτα όπως και στο Τσαούσι. Χωρίς να διστάσω προέβην στο πείραμα το οποίο απέδωσε απροσδόκητα αποτελέσματα. Επανέλαβα το πείραμα σε διάφορα κτήματα και τοποθεσίες και το αποτέλεσμα υπήρξε το ίδιο.> Σε τι συνιστάται όμως η μέθοδος του κ. Καμπακούμη; Στον τρόπο που φυτεύεται η Αζέν, ενδιάμεσα άλλων ποικιλιών της Αυγάτης και του Ρεγκλότου και κυρίως με τον εμβολιασμό της Αζέν με εμβόλια των ποικιλιών αυτών, οπότε και έχουμε οικονομία και χρόνου και χώρου.



Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής, την οποία ανιδιοτελώς εφάρμοσε και διέδωσε στην Σκόπελο ο εφευρέτης γεωργός δεν έγιναν αμέσως δεκτά χωρίς αντιρρήσεις. Καθ όλο τον χρόνο των πειραμάτων του συναντούσε δυσπιστία και ειρωνικά μειδιάματα. Αλλά αυτός επέμεινε, δεν υποχώρησε και νίκησε. Ήδη η μέθοδος του έχει αναγνωρισθεί και ο ζήλος του εξαίρεται απο ειδικούς όπως ο κ. Ι. Δημητριάδης, καθηγητής στην Γεωπονική και Δασολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο κ. Θρασύβουλος Ραπτόπουλος, καθηγητής Δενδροκομίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο << Για την εξαιρετική του παρατηρητικότητα, -γράφει αυτός για τον κ. Καμπακούμη- και της φορτικής του επιμονής κατόρθωσε να επιβάλει τον εμβολιασμό σε κάθε δένδρο της ποικιλίας Αυγάτης, συνανθούσης με την ποικιλία Αζέν και σταυρογονιμοποιήσε αυτήν πλήρως.>>



Δεν είναι μόνο αυτοί οι αναγνωριστές του έργου του, στην Γενική Συνέλευση του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού στην Σκόπελο, τις 30 Μαρτίου του 1947 εξήρθη το έργο του, επαινεθεί ο θερμός ο ζήλος του, χάρις στον οποίο αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε η δαμασκηνοκαλλιέργια στην Σκόπελο. Πίστεψα ότι δεν θα έπρεπε να παραμείνει άγνωστος ο αφοσιωμένος στο έργο του και εφευρετικός αυτός καλλιεργητής, ο οποίος δεν ζήτησε ούτε δόξα ούτε χρήμα. Εργάστηκε μόνο υπέρ ενός σκοπού απο τον οποίο θα κερδίσει ο τόπος και πρώτη η Σκόπελος.

Επιμέλεια : Σπυριδούλα Μπετσάνη

Αρχείο: Γαρυφαλλιάς Γαρουφαλλή

Αφιερωμένο στην κ. Γαρυφαλλιά Γαρουφαλλή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πανηγύρι του Σωτήρος στη Σκόπελο

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"