Βάσω και Σπύρος Κοσμά - Καλλιτέχνες της Σκοπέλου

 

Βάσω και Σπύρος Κοσμά 



   όσες ψυχές κι αν δεσμεύσεις, όση εξουσία κι αν σωρεύσεις, όλα έχουν ένα τέλος δεν σου το έχουν πει; Το ποτάμι θα συνεχίσει το δρόμο του (βάσω κοσμά).





Ένα ζευγάρι καλλιτεχνών, πολυτάλαντο και “ψαγμένο”, πολυταξιδεμένο και άκρως φιλοσοφημένο, που ζει την κοινή ζωή του με απόλυτη σύμπνοια, ομοψυχία και ευτυχία. 




Σύμφωνα με τον Σπύρο οι άνθρωποι ζουνε σε τέσσερεις  διαστάσεις : 
 << η μία είναι η βιολογική, η δεύτερη είναι τα όνειρα διότι και εκεί ζούμε και μάλιστα πολύ έντονα, η τρίτη είναι η διανοητική -  πνευματική, που δουλεύει το μυαλό σε έναν κόσμο διαφορετικό απο την καθημερινότητα, η τέταρτη είναι ο έρωτας, που είναι ψευδαίσθηση (illusion), όπου βλέπεις ακόμη και το ποτήρι με το νερό διαφορετικά...... το πιο γοητευτικό είναι το διανοητικό διότι το καράβι το κυβερνάς εσύ....εγώ με τη Βάσω έχουμε ευτυχήσει να συμβιώνουμε στα τρία απο τα τέσσερα επίπεδα, καθώς στα όνειρα ζούμε σε μια άλλη διάσταση μόνοι μας.>>





Η γνωριμία ...


Η Βάσω το 1973 σπούδαζε πρωτοετής στην Σχολή Καλών Τεχνών  έκτοτε δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα να ζωγραφίζει. Ο Σπύρος ζωγράφιζε επίσης, έγραφε και ασχολούνταν με την γλυπτική.

Εκείνη την εποχή του 1973 και μέσα στον κυκλώνα των γεγονόντων του Πολυτεχνείου – πρωτοετής και αυτός στην Αθήνα για σπουδές, γνωρίζει την “καλή” του και απο εκεί ξεκινά το συναρπαστικό κοινό ταξίδι τους. << Ήμασταν καλλιτέχνες και οι δύο, ήμασταν μέρα νύχτα σε μια τριβή, τα “περνούσαμε” όλα απο αυτό το φίλτρο, αφού είχαμε μπει σε μια φιλοσοφία κριτική>> εξηγει η Βάσω.



Τα γλυπτά του Σπύρου..



Στην αυλή του εντυπωσιακού σπιτιού τους, έχεις την εντύπωση οτι βρίσκεσαι σε έναν εκθεσιακό καλλιτεχνικό χώρο,  είναι διακοσμημένη με γλυπτά κάθε είδους τα οποία καλλιτεχνεί ο Σπύρος. Γλυπτά σε ξύλο, μάρμαρο ακόμη και σίδερο στολίζουν τον πράσινο χώρο και εντυπωσιάζουν.


<< Η γλυπτική ήταν ένα ταλέντο  που το καλλιέργησα>>, αναφέρει ο Σπύρος,              << ζωγραφίζω, γράφω και απο εκεί ξεπηδούν τα γλυπτά. Στην αρχή υπάρχει το σχέδιο, ακολουθεί το μοντέλο και τέλος το γλυπτό σε μεγάλη κλίμακα>>.




Η ζωγραφική της Βάσως..




Στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού, αντικρίζεις παντού πίνακες της Βάσως,  <<αν προσθέσω και τα προσχέδια, που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, τα έργα είναι αμέτρητα, δεν υπάρχει πια χώρος για να τοποθετηθούν>>.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΣ - ΧΑΚΕΡ

Η ίδια εργαστηκε για μια δεκαετιά περίπου δημιουργώντας πίνακες εμπνευσμένη απο την “Αποκάλυψη του Ιωάννη” ως κοσμικό και σουρεαλιστικό θεμα.  <<Ζωγραφίζοντας εξηγούσα στον Σπύρο τι με ενέπνευσε να φτάσω σε αυτήν την σύνθεση και με παρότρυνε να καταγράφω τις σκέψεις μου αυτές. Παράλληλα ξεσκόνισα και διάβασα ο,τι βιβλιογραφία υπήρχε σχετικά με την Αποκάλυψη, συμβολισμούς, μυστικισμούς και έτσι μπόρεσα και μορφοποιήσα κάποιες εικόνες που δεν είναι θρησκευτικές.



Στις εικόνες παρουσιάζεται ενας σύγχρονος άνθρωπος, ο οποίος θεωρεί οτι η αποκάλυψη συμβαίνει κάθε μέρα, μπροστά στα μάτια του και είναι ένα γεγογονός. Για κάποιον μπορεί να είναι μια πρόοδος ή μια καταστροφη, όπως ο κορωναϊός, που είναι μια αποκαλυπτική διαδικασία αυτή τη στιγμή, που τη βιώνουμε.



Με αυτόν τον τρόπο κατάφερα να ερμηνεύσω την αλληγορία των κειμένων της αποκάλυψης και να τα παρουσιάσω σε μία τωρινή διάσταση. Γιαυτό και παρουσιάζω τον θεολόγο σαν χάκερ, που έχει σπάσει όλους τους κώδικες. Δεν προσπαθούσα να ερμηνέψω τον θεολόγο, τα μετέφερα στο μυαλό ενός σύγχρονου ανθρώπου που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του και εξηγεί τα πράγματα. 



Το βιβλίο περιέχει τους πίνακες, τα κείμενα και τα ποιήματα μου σε 
σχέση με το θέμα. Προσχέδια, συνθέσεις, ανασυνθέσεις, ερμηνείες, γραφή, απίστευτη διαδικασία. Το 2006 στο Παλιό Λιμάνι, εξέθεσα κάποιους απο τους πίνακες διότι είναι αρκετά μεγάλοι>>. Η βάσω δεν έχει σταματήσει να ζωγραφίζει και να γράφει όλα αυτά τα χρόνια μετρώντας αρκετές προσωπικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Σκόπελο <<το θέμα μου είναι πάντα ο άνθρωπος, είτε ως μονάδα σε όλες του τις διαστάσεις, είτε ως σύνολο>>.




Η ιστορία των δύο πόλων....


Ο Σπύρος αυτήν την εποχή, ασχολείται με την συγγραφή του βιβλίου  “Ιστορία Των Δύο Πόλων”. Στα κείμενα αυτά παρουσιάζονται οι δύο οικογένειές του απο τη μια η οικογένεια Κοσμά, της γής και του βουνού και απο την αλλη η οικογένεια Σοφικίτη, της θάλασσας. Οι δύο βασικοί πόλοι της ύπαρξης του νησιού, <<η γεωργία (κρασί) και η θάλασσα (καράβια), το κρασί θα ήταν άχρηστο αν δεν υπήρχαν τα καράβια. Την οικονομική και κοινωνική ιστορία λοιπόν της Σκοπέλου την μετέφερα στις δύο οικογένειες μου, οι βουνίσιοι και οι θαλασσινοί>>, αναφέρει.



Τα ταξίδια....

<<Ταξίδια πολλά, δύσκολα και μακρινά στο Θιβετ κ.α. Τα κάναμε οι δυό μας μόνο γιατί ήταν ταξίδια μάθησης και οχι αναψυχής>> αναφέρει η Βάσω. <<Με ένα backpack, αρβυλάκια και περπάτημα ατελείωτο. Kάποιος μου είπε: “Σπύρο πρέπει να έχεις και την κατάλληλη σύντροφο για να τα πραγματοποιήσεις αυτά τα ταξίδια” και είχε δίκιο αν σκεφτείς οτι ήμασταν 6 μέρόνυχτα στον υπερσιβηρικό και άλλα δύο μετά απο το Πεκίνο στο Χόνγκ Κόνγκ συνολικά 8 σε ενα τρένο οι δυό μας ....αν δεν ταιριάζαμε δεν θα αντέχαμε>>.



Βιβλιοφιλία...

<<Διαβάζουμε πάρα πολύ, έχουμε μια τεράστια βιβλιοθήκη και συγχρόνως συζητάμε πάνω στην μελέτη μας. Όταν ζούσαμε στην Αθήνα, ψάχναμε για ένα βιβλίο και δεν υπήρχε πουθενά, σκεφτήκαμε λοιπόν να περάσουμε απ' όλα τα βιβλιοπωλεία για να δημιουργήσουμε ζήτηση και τελικά καταφέραμε και προκαλέσαμε την έκδοση του βιβλίου που αναζητούσαμε, το κάναμε αρκετές φορές και έπιανε πάντα>> θυμούνται.



Το σήμερα....

<<Τώρα που έχουν μεγαλώσει τα παιδιά μας, μπορούμε και ασχολούμαστε περισσότερες ώρες με αυτά που μας ευχαριστούν, έχω λιγοστέψει και εγώ την δουλειά. Πρέπει απο κάθε τι που μας συμβαίνει να κρατούμε το “θετικό” γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε την ευτυχία, καθώς ο κάθε αγώνας μας αποσκοπεί εκεί, να μας κάνει ευτυχισμένους, αυτός είναι ο προορισμός.>>


.....όμως μένουμε γυμνοί κάτω απο τον ήλιο. το αν θα φωτιστούμε ή θα καούμε, βρίσκεται μέσα στο νου και τη βούλησή μας.......Βάσω Κοσμά.


Συνέντευξη της Βάσως και του Σπύρου Κοσμά στην Σπυριδούλα Μπετσάνη.


Φωτογραφίες: Αρχείο Βάσως και Σπύρου Κοσμά και Βόρειες Σποράδες.

Οι πίνακες που εμφανίζονται είναι δημιουργία της Βάσως Κοσμά

Τα γλυπτά που εμφανίζονται είναι δημιουργία του Σπύρου Κοσμά


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο