Μάρω Βουδούρογλου Βλαχάκη - Καλλιτέχνες Σκοπέλου.


<<...Τα ποιήματα είναι δάκρυα που αναβλύζουν απ' την ψυχή. Όσο πιο βαθειά είναι η πηγή τόσο πιο γάργαρο και λαχταριστό το νερό της. Όμως και μια θολή σταγόνα, μπορεί να είναι πολύτιμη για τον διψασμένο οδοιπόρο της ζωής....>>




    Ποιήτρια, συγγραφέας, ζωγράφος, γοητευτική, εύστροφη και σίγουρα μια γυναίκα με απίστευτο και αστείρευτο χιούμορ. Μια πολυσδιάστατη προσωπικότητα, που χρειάζονται πάρα πολλές λέξεις για να την περιγράψεις..............

   


 
Η Μάρω Βουδούρογλου Βλαχάκη
γεννήθηκε και ζει στη Σκόπελο. Ο πατέρας της Γιάννης Βουδούρογλου, Κωνσταντινοπολίτης στην καταγωγή ήρθε στη Σκόπελο από την Β. Εύβοια και υπηρέτησε ως δημόσιος υπάλληλος στο νησί, μητέρα της, η Κεφαλοννίτισσα στην καταγωγή, Κληματιανή Αθηνά Ιωάννου.

   Η Μάρω τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Βόλου και την Επαγγελματική Σχολή Αγγλικών σπουδών ΚΛΙΜΕΝΣ, με άριστα. Από τα επτά της χρόνια αρχίζει μαθήματα ακορντεόν με τον Αποστόλη Βλαχάκη και στη συνέχεια μελετά τον κόσμο της κλασσικής μουσικής για δεκαοκτώ χρόνια, στο Βόλο και στην Αμερική.






η ζωγραφική και οι ευαισθησίες..

 

 Ως αυτοδίδακτος ζωγράφος εμφανίζεται σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στη Σκόπελο και στο Βόλο. Αυτό της το ταλέντο που έχει και η κόρη της και οι εγγονές της, το κληρονόμησαν από τον παππού από την Κεφαλλονιά ο οποίος ζωγράφιζε παλιά Αρχοντικά του Πηλίου και τέμπλα Εκκλησιών όπως του ναού Αναλήψεως Βόλου.
Οι ευαισθησίες της Ποιήτριας έχουν κατά καιρούς εκφραστεί μέσω της ζωγραφικής δείγμα της οποίας είναι το και εξώφυλλο του βιβλίου της, της μουσικής με την οποία έντυσε μερικά από τα ποιήματά της, αλλά και της Κεντητικής την οποία έμαθε από την Κληματιανή γιαγιά της Σεβαστή. Με σχέδια δικής της έμπνευσης εκφράζει τις ευαισθησίες της στο πανί με τη βελόνα.





η ποίηση.....


 

 Το
2008 η Μάρω κάνει την παρουσία της αισθητή στον κόσμο της Ποίησης μιας και αποφασίζει τα γραπτά της να τα δημοσιοποιήσει μετά την θερμή αντιμετώπιση και ενθάρρυνση που είχε για την προσπάθειά της στη συγγραφή από δύο εκλεκτούς ανθρώπους. Τον εξαιρετικό Συγγραφέα και λάτρη της Σκοπέλου κύριο Δημήτρη Νόλλα και την Καθηγήτρια Ιστορικό και Συγγραφέα κυρία Μαρία Δελίτσικου Παπάχρίστου.





το "απόλυτο ποιήμα"...

   Αποφασισμένη πια συμμετέχει στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης Βόλου Ωδείου Φουντούλη, του 2008. Η συγκομιδή τρία Α! Βραβεία ένα για κάθε ποίημα συμμετοχής της. Για το ένα από τα ποιήματα η επιτροπή συνόδευσε το άριστα με τρία θαυμαστικά και το χαρακτηρισμό «το απόλυτο ποίημα». Την βραδυά της βράβευσης της, την ακούμε να λέει. " Είμαι ευτυχής, γιατί απόψε, με τις τρεις βραβεύσεις μου, φυτρώνουν τρία ακόμα μικρά φυλλαράκια στο αιωνόβιο δέντρο του Πολιτισμού του τόπου μου, τη Σκόπελο".

  




 Φως δαμασκηνί.....

       


Το 2008 κατά την 1η συνάντηση Μουσικής και Ποίησης Βόλου που διοργανώνει το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΩΔΕΙΟ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ» της απονέμεται το 1ο Ειδικό Τιμητικό Βραβείο για το εξαιρετικό έργο της στην Ποίηση και το 1ο Ειδικό Τιμητικό Βραβείο για το βιβλίο της "
ΦΩΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙ". Την ίδια χρονιά συμμετέχει στον Διεθνή Διαγωνισμό INTERARTIA της INTERNATIONAL ART SOCIETY με το ποίημα «Πρωτομαγιά» και αποσπά το 1ο Βραβείο. Στη συνέχεια το ίδιο ποίημα διαγωνίζεται με τα αντίστοιχα πρώτα των άλλων χωρών, παίρνει το 1ο Διεθνές Βραβείο και χαρίζει στην δημιουργό τον Διεθνή τίτλο «Artist of the year 2008» στην κατηγορία Ποίηση.




οι βραβεύσεις...

 
Από τότε και μετά βραβεύεται συνολικά 15 φορές. Άλλα 15 νέα φυλλαράκια στο δέντρο του Πολιτισμού του τόπου της, τη Σκόπελο. Βέβαια το πρώτο της βιβλίο μετά από έγκριση του συμβουλίου του Μουσείου Μπενάκη και αφιλοκερδώς έτυχε μιας εξαιρετικής παρουσίασης που έγινε στις 8-3-09 από τις Σκοπελίτισσες και φίλες της Ανθή Βαλσαμάκη, Μάγδα Μαυρογιάννη και με κεντρική ομιλήτρια την κα. Μαρία
Δελήτσικου-Παπαχρίστου. 
Την ίδια χρονιά το βιβλίο της τυχαίνει μιας εξαιρετικής παρουσίασης στη Βιβλιοθήκη του Λυκείου Σκοπέλου, με κεντρική ομιλήτρια την Φιλόλογο κυρία Ελένη Σπηλιώτη. 






Τιμής Ένεκεν....



 
Στις 27/5/2009 της απονέμεται Περγαμηνή "Τιμής Ένεκεν" από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών και στις 23 /1/10 Έπαινος από την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης. Στις 10/4/2009 αποκτά την Ταυτότητα Μέλους του Ομίλου Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας, της
ΟΥΝΕΣΚΟ και ως μέλος της,
παρουσιάζει την Ποιητική της Συλλογή στη Σκιάθο στην εκδήλωση «Σμαραγδένιες Σποράδες της Τέχνης και του Πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε στις 23/7/09 όπου και τιμήθηκε με Επαινο από την UNESCO και με ευχαριστήρια επιστολή του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σκιάθου.  






    Στις 14 Νοεμβρίου 2009 στη 2η συνάντηση Ποίησης και Μουσικής Βόλου, ως ομιλήτρια, αυτή τη φορά, τάσσεται υπέρ της μελοποιημένης Ποίησης με το ποίημά της "Τί τραγούδια;" Το 2014 βραβεύεται με Έπαινο για τη συμμετοχή της στον 1ο Ηλεκτρονικό διαγωνισμό Διηγήματος της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας "Ο Τόπος μου" για το διήγημά της, γραμμένο στη Σκοπελίτικη ντοπιολαλιά "Της Σεβαστής τ' αρώματα".


διαγωνισμός ποίησης "Καισάριος Δαπόντες".....

Από το 2012 συμμετέχει στην Ίδρυση και γίνεται μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης "Καισάριος Δαπόντες" στη Σκόπελο. Επίσης γίνεται μέλος των ‪100.000‬ Ποιητών του Κόσμου και συμμετέχει με τα Ποιήματά της στις ετήσιες εκδηλώσεις στη Σκόπελο και στο Βόλο με αποτέλεσμα, αυτά της τα Ποιήματα να περιέχονται στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Αμερικής.



 


μελωποιήσεις....



ο Συγγραφέας Νίκος Διαμαντάκος στο Μυθιστόρημά του "Το στερνό ρομάντζο" περιλαμβάνει στην πρώτη του σελίδα το Ποίημά της "Το δώρο". Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από την ίδια και πολλούς καταξιωμένους Έλληνες Συνθέτες. Από τον Γιώργο Φουντούλη "Πρωτομαγιά" τον Νίκο Λαρυγγάκη, τη Μαρία Αναστασοπούλου, τον Γιάννη Ιωαννίδη και πρόσφατα από τον Παναγιώτη Αστεριάδη. 




A Skopelos Notebook....

Ο Άγγλος συνθέτης και πιανίστας David Lane εμπνευσμένος από την Ποίησή της, γράφει κλασσική μουσική για πιάνο για το ποίημά της "Εκείνο το φιλί" στο βιβλίο του
"A Skopelos Notebook " το οποίο κυκλοφορεί στην Αγγλία. Από το 2010 εμφανίζονται μαζί με τον David Lane σε εκδηλώσεις στη Σκόπελο καθώς και στο Ναυτικό μουσείο στην Αλόννησο.





"Νιώθω έρωτα"...

Το ποίημά της "Νιώθω έρωτα" το πρωτοακούμε στο "Θέατρο Βράχων" μελοποιημένο από τον Συνθέτη Κωνσταντίνο Τζόλο και με ερμηνεύτρια τη Σοπράνο Κάτια Πάσχου. Ποιήματά της κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τη μορφή που τους χαρίζει η καλή της φίλη Άνα Ζουμάνη. 
Έχει δώσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικό τύπο. Μετά από 12 χρόνια από την έκδοση του πρώτου της βιβλίου, "Φως δαμασκηνί" με αυτοέκδοση και επιμέλεια Α. Κεσμετζή γράφει το πρώτο της Θεατρικό έργο ως μέλος της Θεατρικής Ομάδας Σκοπέλου "ΕΘΟΣ". Αποφασίζει δε να εκδώσει το δεύτερο βιβλίο της, με στίχους, ποιήματα και πεζά και που στην πρώτη του σελίδα γράφει:


... Πελάγου απλωσιά πηγής ανεμελιά ανάμα στο αίμα μου. Του Βράχου η Κυρά έστρωσε απ' τα σκαλιά Παράδεισο στη γέννα μου.............


Συνέντευξη της Μάρως Βλαχάκη στην Σπυριδούλα Μπετσάνη.







Σχόλια

  1. ειναι τοσο ομορφο να μιλαμε για ποιηση και εσυ καλη μου Μαριτσα συνεχιζεις να μας εκπλησεις με τα γεματα παθος ποιηματτα σου. Ευχαριστω γιατι με ταξιδευεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο