Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

 

Απόσπασμα απο την Εφημερίδα Βόρειοι Σποράδες – σελίδα 4 – Δεκέμβριος 1973

Του Ι. Ν. ΓΑΛΑΤΣΑΝΟΥ



Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου Εις Σκόπελον.


Μονή Προδρόμου

<<Μέσα στο πέλαγος του κόσμου γυρνώντας σε ακρογιάλια ξένα, Θεϊκό λιμάνι βλέπω εμπρός μου κι’ ελπίδας φως, Χριστέ μου εσένα>>. Λάμπρος Ζαχαρής

Ο Χριστός και η θρησκεία του είναι το θεϊκό λιμάνι της ψυχής, λέει ο ποιητής. Αυτό το νοιώθουμε όμως καλύτερα όταν το καράβι μας φέρει στο λιμάνι του νησιού και πατήσουμε τη γη των πατέρων μας. Ιδίως αυτόν τον μήνα, τον χειμωνιάτικο, λαχταρούμε να ζήσουμε εκεί τις μεγάλες γιορτές, τις χρονιάρες ημέρες, που πουθενά αλλού δεν μπορούμε να τις ευχαριστηθούμε. Αυτό αισθάνεται και ένας άλλος ποιητής όταν γράφει για την εκκλησία του χωριού του:


Επισκοπή Σκοπέλου

<<Πουθενά πιο μυρωμένο δεν καπνίζει το λιβάνι, πουθενά το καντηλάκι δεν σπιθάει πιο φωτεινό. Την καλή μας εκκλησούλα, όλοι μας εκεί στη μέση Χριστιανοί στην κολυμβήθρα γίναμε κλαψαριστά….>>.


Στους κατοίκους της Σκοπέλου οι Άγιοι και εκκλησίες του νησιού που γιορτάζουν τον Δεκέμβριο, φέρνουν βαθμιαία το χαρμόσυνο μήνυμα ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.


Μονή Αγίας Βαρβάρας

Στις 4 του μηνός εορτάζεται η Μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα, που έδωσε τη ζωή της για τον Χριστό το 306. Έχει στο όνομά της δύο ναούς. Πανηγυρίζει ο τρισυπόστατος ναός των Τριών Ιεραρχών, στο χωριό και το Μοναστήρι στο Παλούκι. Λίγοι προσκυνητές θα ανέβουν στο βουνό λόγω καιρού. Το έρημο μοναστήρι το χτυπά κατάστηθα ο βοριάς που σφυρίζει δαιμονισμένα στα παράθυρα του ξενώνα. Ορθωμένο σαν φρούριο σε ύψωμα ανάμεσα στην επάνω Παναγίτσα και τον Πρόδρομο, και αγναντεύοντας στο ανοιχτό πέλαγος δίνει στον προσκυνητή το αίσθημα του μεγαλείου της φύσης. Καμιά φορά οι πανηγυριστές ξεχνούν την ιερότητα του χώρου και γλεντούν κοσμικά. Τότε όμως θα ακούσουν τον έλεγχο των καλογριών του Προδρόμου που είναι πιστοί φύλακες της Αγίας Βαρβάρας – δικαιωματικά. Ξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας υπάρχει και στη Γλώσσα.


Άγιος Νικόλαος στο Κάστρο

Στις 6 Δεκεμβρίου μέσα και έξω απο το χωριό τιμάται όπως του πρέπει ο Άγιος Νικόλαος, ο θαυματουργός, ο προστάτης των θαλασσινών, που πέθανε το 345. Ο ναός του Αγίου στην παραλία συγκεντρώνει τους περισσότερους πιστούς. Χάρη στις προσφορές ευσεβών κατοίκων και μεταναστών έγινε αγνώριστος τα τελευταία χρόνια, αληθινό στολίδι του νησιού μας. Η αυλή του πάντοτε πρασινίζει και μοσχοβολά, χάρη στην αγάπη και τον ζήλο της ολόψυχα αφιερωμένης ευσεβούς γυναίκας η οποία έχει αναλάβει την καθαριότητα και των καλλωπισμό των ναών της ενορίας της Φανερωμένης. Αυτός ο ναός δέχεται το πρώτο προσκύνημα των ταξιδιωτών που έρχονται και το τελευταίο εκείνων που αποχωρούν. Πιο πάνω προς την έξοδο του χωριού στους Ποταμούς και κοντά στο επάνω Δημοτικό σχολείο εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος στους Κήπους. Περιτειχίζεται σαν μικρό μοναστήρι. Έχει παλαιές εικόνες μεγάλης αξίας με άγρυπνη φρουρό την τωρινή ιδιοκτήτρια που κατοικεί.


Άγιος Νικόλαος Παραλία Σκοπέλου

Στην ενορία του Χριστού δύο παρεκκλήσια έχουν το όνομα του Αγίου. Ο Άγιος Νικόλαος στο Βράχο με τρούλο και ο κάτω Άγιος Νικόλαος κοντά στη παραλία, επάνω απο του Γρυπιώτη, που λειτουργείται απο την οικογένεια Ψαρριανού.

Στις εξοχές της Σκοπέλου συναντούμε εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου στην Ράχη, στον Κάμπο, στον Αλυκιά, στην Καρυά και μέσα στον περίβολο της Μονής Ευαγγελίστριας, αριστερά μετά την είσοδο. Οι ομόνυμοι ναοί στα Καμίνια, στον Πύργο και στα Ανανιά είναι αφιερωμένοι στον νεομάρτυρα Άγιο Νικόλαο που εορτάζει στις 9 Μαϊου και μαρτύρησε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Όλοι αυτοί οι ναοί δεν μπορούν να λειτουργηθούν στις 6 Δεκεμβρίου ανήμερα. Δεν επαρκούν οι 4 εφημέριοι του χωριού. Θα λειτουργηθούν όμως μετά απο την εορτή απο τις οικογένειες που κληρονομικά επιτελούν την πανήγυρη.

Ωραίο ναό του Αγίου Νικολάου έχει και το Λουτράκι της Γλώσσας στην άκρη της παραλίας. Είναι ο πρώτος ναός που βλέπουμε τόσο κοντά μας καθώς το πλοίο μας φέρνει στην πατρίδα.


Λιτανεία Αγίου Σπυρίδωνα

Στις 12 Δεκεμβρίου εορτάζουμε τον θαυματουργό Άγιο της Κέρκυρας Σπυρίδωνα που έζησε τον 4ο αιώνα. Έχει το χωριό μας αντάξιο ναό στο ψηλότερο σημείο της ενορίας της Παναγίας. Η μεγάλη εικόνα του σε φυσικό μέγεθος αφιέρωμα του μακαριστού πλοιάρχου Πέτρου Ναούμ, με κατάνυξη λιτανεύεται, την παραμονή, μετά την αγρυπνία στους δρόμους της Σκοπέλου με πάνδημο συμμετοχή..

Ο ιεοροψάλτης Ελευθέριος, ένας απο τους παλαιότερους και λαοφιλείς Αγίους που έζησε που έζησε τον 2ο αιώνα και εορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου, έχει ναό στον Αλυκιά.

Δέκα μέρες μετά δεν ακούγεται καμπάνα πανηγύρεως αγίου. Οι φιλόθρησκοι νησιώτες ετοιμάζονται πλέον για τα Χριστούγεννα.


Ιερός Ναός Γεννήσεως του Χριστού


Την παραμονή θα αντηχήσει η καινούρια βροντερή καμπάνα απο το νεόκτιστο καμπαναριό του Χριστού, δώρα του Νέστορα Σάββα, ενώ την ίδια ώρα της αγρυπνίας θα αντιλαλούν τα σοκάκια του νησιού απο τις φωνές και το ρυθμικό κτύπημα των μπαστουνιών των παιδιών που λένε τα κάλαντα. Εφέτος περισσότεροι χωριανοί θα ακούσουν την Χριστουγεννιάτικη λειτουργία απο τον Χριστό. Ο παπά Νικόλαος ο νέος ζηλωτής εφημέριος σαν καλός βοσκός καλεί με την κρυστάλλινη φωνή του τα λογικά πρόβατα που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος και το ποίμνιον τον ακολουθεί. Στην Γέννηση του Χριστού είναι αφιερωμένο και ένα εξωκκλήσι στο δρόμο προς τον Στάφυλο, ο Χριστός στα Πλατανάκια.




Τελείωσαν πλέον οι θρησκευτικές εκκλησίες του νησιού μας. Ευτυχείς και προνομιούχοι οι συγχωριανοί μόνιμοι κάτοικοι της γενέθλιας γης μας. Διέρχονται τις μέρες της ζωής τους μέσα σε μια υπέροχη θρησκευτική ατμόσφαιρα. Προγεύονται την ομορφιά του Παραδείσου που υπεσχέθη ο Κύριος μας εις όσους πιστεύουν ολόψυχα σε Αυτόν και εκτελούν συνειδητά το θέλημά του.

Αρχείο πατρός Κωνσταντίνου Καλλιανού

Επιμέλεια : Σπυριδούλα Μπετσάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο