"ΚΛΙΚ" ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 1997 - ΣΚΟΠΕΛΟΣ - ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟ ΝΗΣΙ

 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 

ΣΚΟΠΕΛΟΣ - ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟ ΝΗΣΙ - ΒΙΟ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΒΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής (Biopolitics International Organisation B.I.O) βράβευσε τη Σκόπελο ως "Το πράσινο και γαλάζιο νησί" κατά τη διάρκεια συνεδρίου με την συμμετοχή τοπικών φορέων και προσωπικοτήτων της Β.Ι.Ο. Το συνέδριο που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Αγιογράφο και Πολιτιστική Σύμβουλο του Λαογραφικού Μουσείο Σκοπέλου Ανθή Βαλσαμάκη, βασίστηκε σε μια ανταλλαγή απόψεων γύρω απο την οικοδόμηση ενός " πρότυπου νησιού", έτσι ώστε να βοηθηθούν και άλλα νησιά με παρόμοια προβλήματα και δυνατότητες επιλύσής τους.

 Το βραβείο, ένα έργο τέχνης που απεικόνιζε τα κύμματα της Ελληνικής θάλασσας και απενεμήθει στον Δήμαρχο Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση, φιλοτέχνησαν απο πέτρα και ασήμι οι Μαραμένος και Πατέρας. Το θέμα του συνεδρίου ήταν "Βιο-Περιβάλλον-Βιο-Πολιτισμός" με στόχο την ευρύτερη κατανόηση οτι η προστασία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική ανάπτυξη.

 Έτσι εκτός απο ομιλίες και προτάσεις για την προστασία του νησιού οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν πρόγραμμα της Ερασιτεχνικής Ορχήστρας Νέων της Νορβηγίας Opus 82, έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας που παρουσίαζε την αισθητική πλευρά των βυθών των θαλασσών μας, καθώς και μια αναζήτηση στο χώρος της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των παραδοσιακών επαγγελμάτων που διασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη και προωθούν έναν τουρισμό ποιότητας, βασισμένο στο μονοπάτι του μύθου και στην αναζήτηση διαχρονικών αξιών για το μέλλον.

 Κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν να παρουσιάσει την Σκόπελο σαν "Πρότυπο Νησί" που θα χρησιμέυει σαν μοντέλο για την ανάπτυξη και την διαχείρηση κάθε νησιώτικου χώρου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αφορμή αυτήν την προτυποποίηση  οι ομιλίες των συνέδρων εστιάστηκαν στην ανάπτυξη ανεξάρτητων δραστηριοτήτων που θα παρέχουν την ευκαιρία στους νησιώτικους πλυθησμούς να προχωρήσουν στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα χωρίς να θυσιάσουν το φυσικό τους περιβάλλον και να αλλοτριώσουν τον πολιτιστικό τους χαρακτήρα. 

                                                        

Στις συζητήσεις συμμετείχαν η Πρόεδρος και ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Δρ. Αγνή Βλαβιανού - Αρβανίτη, Βιοπολιτικής, η Πρόεδρος της Α.Ε.Ε Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης Καίτη Κυριακοπούλου, ο Κάρολος Βράτιτς ιατρός και υποβρύχιος ερευνητής, ο Αρχιτέκτονας Marc Held, της ιδρύτριας και διευθύντριας του Κέντρου Πολιτισμού και Γλώσσας της Λατινικής Αμερικής Al Andar Δρ. Μαρίνας Κατσαρά, της επιτετραμμένης της πρεσβείας της Ονδούρας Θεολίντας Μπανέγας ντε Μάκρις, ο διάσημος Νορβηγός αρχιτέκτονας Harald Rostvik, και η Αγιογράφος Ανθή Βαλσαμάκη, με θέμα την Βιο-Αρχιτεκτονική, Βιο-Πολιτική, Βιο-Πολιτισμός.

Κείμενο: Bio news

Αρχείο: Ανθή Βαλσαμάκη

Επιμέλεια: Σπυριδούλα Μπετσάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο