Αθηνά Βλαχάκη - Καλλιτέχνες Σκοπέλου

    Μετάφραση απο την παρουσίαση της Gemma Clarke στην ιστοσελίδα της : www.gemma-clarke.com με την άδεια της Αθηνάς Βλαχάκη, την οποία ευχαριστώ πολύ.


                        


  Σε ηλικία 7 ετών η Αθηνά Βλαχάκη ήταν ήδη μια βραβευμένη καλλιτέχνης. Το έργο ζωγραφικής της με τίτλο "Ο Γάμος", αναγνωρίστηκε απο την UNESCO και σήμερα κοσμεί τους τοίχους του Δημαρχείου του Παρισίου.

              
        

    Η μητέρα της η Μάρω Βλαχάκη που, είναι επίσης μια βραβευμένη καλλιτέχνης, ποιήτρια, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι  η έμπνευσή της. 

                                   

  Με τα χρόνια η Αθηνά ζωγράφιζε αλλά τώρα εργάζεται με τα "κολάζ", προσφέροντας μια μοναδική προοπτική. Το στύλ της είναι  πολύ εντυπωσιακό και ιδιότροπο, ενώ τα έργα της αποπνέουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα  παραμυθι.


              

  Τον Νοέμβριο του 2012 της απονεμήθηκε "Έπαινος" για τη συμμετοχή της  με την Art Kolonaki και την Art Way στη διεθνή έκθεση τέχνης "Affordable Art Fair", αυτή πραγματοποιήθηκε  στο Seattle Center Exhibition Hall, Seattle Washington, USA, υπό την Αιγίδα του Γενικού Ελληνικού Προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο.



  Όταν έφτασα στο εργαστήρι της Αθηνάς και στο όμορφο σπίτι της, στη Χώρα της Σκοπέλου, με υποδέχτηκαν με την υπέροχη  ελληνική φιλοξενεία πους τις διακρίνει και ιδιαίτερα με ποτό και άφθονες λιχουδιές.




  Καθώς κοίταζα  όλα τα υπέροχα έργα της στον τοίχο,  παρατήρησα έναν πίνακα όπου, ένας απο τους φωτογράφους  με μια γάτα προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή του φωτογράφου. Εξεπλάγην λέγοντας  οτι αυτή η εικόνα μου θυμίζει εμένα και η Αθηνά απάντησε: <το έκανα για εσένα, είναι δικό σου>. ΟΥΑΟΥ, είχα εκπλαγεί, έκανε έρευνα για εμένα και δημιούργησε αυτό το υπέροχο έργο να μου το χαρίσει.




 Ήμουν τόσο ευγνώμων, το δώρο της κοσμεί το εργαστήριο μου, ως πηγή  δημιουργικής έμπνευσης. Η Αθηνά μου ανέφερε οτι η μητέρα της εμπνέει την ίδια αλλά και τα παιδιά της, υπάρχουν δε μερικά έργα τους, στο εργαστήρι της όπως αυτό που, κρέμεται στη λάμπα γραφείου της.




  Αφού θαύμασα όλα τα έργα, της όμορφης τέχνης της, η Αθηνά είχε μόλις ολοκλήρωσει ένα τεράστιο κολάζ στο οποίο εργαστηκε για λίγο. Μου είπε λίγα λόγια για τη διαδικασία. Πρώτον συλλέγει δωρεάν περιοδικά από το νησί για να βρει τα διάφορα στοιχεία που χρειάζεται. Κόβει διάφορα σχήματα και στη συνέχεια επικολλά πέντε φορές προσθέτοντας λάκα στην κορυφή.

Το αγαπημένο μου σημείο της διαδικασίας αυτής, είναι όταν υπογραφεί ένα γραμματόσημο και το κολλά στην κάτω πλευρά του πίνακα, αυτό είναι το εμπορικό της σήμα δήλαδή το σήμα "κατατεθέν" της.



Η Αθηνά έχει μια πολλή στοργική οικογένεια με 3 κόρες και πολύ στενό δεσμό με την μητέρα της. Eίναι πολύ μετριόφρων σε ότι αφορά τη δουλειά της και για τον λόγο αυτό δεν διαθέτει δική της ιστοσελίδα όλοι όμως μπορούμε να διακρίνουμε πόσο ταλέντο έχει και πόσο υπέροχη ματιά διαθέτει για το|"κάτι" διαφορετικό.

Μην διστάσετε να αφεθείτε στα μαγικά παραμύθια που έχει δημιουργήσει.

Μετάφραση, Επιμέλεια Σπυριδούλα Μπετσάνη




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο