ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΣΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ


   Ο Παντελής Κυριάκης ζει και εργάζεται στην Σκόπελο. Ασχολείται με την κατασκευή επίπλων απο παιδί. Μόλις τελειώνει το Δημοτικό Σχολείο το 1972 αρχίζει να μαθητεύει δίπλα στον Ιωάννη Κριτσίλη και μένει μαζί του για πέντε χρόνια.


 

Ο Ιωάννης Κριτσίλης υπήρξε μοναδικός στο είδος του, κληρονομώντας την τέχνη απο τον πατέρα του Στυλιανό. Η καλλιτεχνική φύση του,    δημιουργούσε περίτεχνα σχέδια, και τα επιδέξια χέρια του σκάλιζαν το ξύλο "γεννώντας" αριστουργήματα, τα Σκοπελίτικα Παραδοσιακά  Σκαλιστά Έπιπλα, τύπου Σκυριανού- όπως έλεγε ο ίδιος- τα οποία αποτελούν κειμήλια της σκοπελίτικης πολιτιστικής κληρονομιάς.



Έπαιρνε το χαρτί και το μολύβι και σχεδιάζε μπουφέδες και
κασέλες, καρέκλες και καναπέδες, κρεβατοκάμαρες και τέμπλα, καθρέφτες και τραπεζάκια και άλλα πολλά προτότυπα έργα μοναδικής αισθητικής. 





 Ο Παντελής Κυριάκης, συνέχισε ως μαθητής του, επάξια την τέχνη που έμαθε δίπλα του. Απο το 1982 έστησε το δικό του εργαστήριο - ξυλουργείο και ώς το 2006 εργάστηκε ως επιπλοποιός.




 Έκανε μια μικρή παύση και στράφηκε προς την θάλασσα αλλά εδώ και ένα χρόνο επέστρεψε στην λαϊκή τέχνη ξανά χαρίζοντας μας, καλλιτεχνήματα απείρου κάλλους. 




Συγχρόνως δίπλα του, μαθαίνει ο γιός του Κωνσταντίνος, ο οποίος ευελπιστεί να είναι ο συνεχιστής του "Σκοπελίτικου Παραδοσιακού Σκαλιστού Επίπλου".





Χέρια με θείο χάρισμα, τα χέρια των λαϊκών τεχνιτών και η δουλειά τους πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αφού διατηρούν εις τους αιώνες τις λαικές τέχνες, που διαφορετικά θα είχαν σβήσει στον χρόνο.....  




Κείμενο Σπυριδούλα Μπετσάνη απο συνέντευξη του Παντελή Κυριάκη.

Φωτογραφίες: Αρχείο Παντελή Κυριάκη

Φωτογραφία Ιωάννου Κριτσίλη απο το αρχείο του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο