Αγγελική Λιάγκα Ζωγράφος - Καλλιτέχνες Σκοπέλου

 

 


Η Αγγελική Λιάγκα
γεννήθηκε
στην Σκόπελο και από το 2004 ζει στην Αθήνα.

<<Η ζωγραφική για μένα, είναι ένας δικός μου ξεχωριστός κόσμος και ο τρόπος που επικοινωνώ με τους γύρω μου>>.



το ταλέντο

Θυμάται τον εαυτό της να ζωγραφίζει απο παιδί, ως αυτοδίδακτη, <<ζωγράφιζα παιδικά σχέδια, πάνω σε κάθε επιφάνεια και χαρτί που έβρισκα>> . Είναι η μόνη στην οικογένεια της, που διαθέτει αυτό το ταλέντο γι' αυτό το θεωρεί έμφυτο.

"Τα Περιστέρια", το αγαπημένο έργο της ζωγράφου. 

οι σπουδές

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στην σχολή ABC de Paris των Αθηνών αλλά και μαθήματα Ζωγραφικής και Ιστορίας Τέχνης στο Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών Αθηνών, επίσης πήρε μέρος στο πρόγραμμα της "δια βίου μάθησης" στο Μουσείο Μπενάκη.



Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο παρακολούθησε κύκλο μαθημάτων Ιστορίας Τέχνης με θέμα α) Ιταλική Αναγέννηση (2011), β) Από τον Ρομαντισμό στον Μεταϊμπρεσιονισμό (2012) με καθηγήτρια την Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και γ) Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (2014). Το 2013 συμμετείχε στο πρόγραμμα του εργαστηρίου ζωγραφικής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Β και Μ Θεοχαράκη.



<<Ο ζωγράφος απεικονίζει στα έργα του τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο γύρω του. Εγώ δεν διαφέρω>>.

οι εκθέσεις

Έχει διοργανώσει δεκατρείς ατομικές εκθέσεις εκ των οποίων οι οκτώ στην Σκόπελο. Η πρώτη της συμμετοχή σε έκθεση ζωγραφικής ήταν πριν από 25 περίπου χρόνια, στην Πανθεσσαλική που έγινε στα Τρίκαλα. Ενώ η πρώτη προσωπική της έκθεση έγινε στο αρχοντικό Βακράτσα στην Σκόπελο, και είχε τίτλο "Τα ξωκλήσια της Σκοπέλου".



Το μεγαλύτερο μέρος των εκθέσεών της έχει λάβει χώρα στην Σκόπελο, σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Δήμου Σκοπέλου και στις εκθέσεις του πολιτιστικού συλλόγου ενεργών πολιτών Σκοπέλου:

Το καλοκαίρι του 2009 με θέμα "Πηγές"

Το καλοκαίρι του 2010 αφιερωμένη στους αγγειοπλάστες,

Το καλοκαίρι του 2011, στο χώρο τέχνης του παλιού σινεμά Ορφέας.

Το καλοκαίρι του 2012 συμμετείχε στην έκθεση θρησκευτικού χαρακτήρα αφιερωμένη στα 400 χρόνια από την ίδρυση της Μονής Προδρόμου Σκοπέλου.



Το καλοκαίρι του 2013 στο Μουσείο Βακράτσα στην Σκόπελο “Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά”.

Το καλοκαίρι του 2015 στο μουσείο Βακράτσα, έκθεση με τίτλο «Ζωγραφίζοντας Παλιές Αξίες».

Το καλοκαίρι του 2016, στο λαογραφικό μουσείο Βακράτσα στην Σκόπελο, έκθεση με θέμα τους «Έλληνες Χειρώνακτες».



Tο καλοκαίρι του 2017, έκανα ακόμα μία έκθεση στο λαογραφικό μουσείο Βακράτσα στην Σκόπελο, με μία προσωπική επιλογή από έργα της τελευταίας δεκαετίας και προσωπογραφίες.

Τον Αύγουστο του 2020 παρουσίασε την έκθεση με θέμα "Η μάνα του νερού" στο Δημοτικό Καφενείου του Δήμου Σκοπέλου.




Έχει παρουσιάσει έργα της: 
Σε έκθεση που έγινε στο Θησείο, στη Αθήνα, με θέμα "Χρώματα και Σχήματα". Τον Δεκέμβριο του 2015  στο Δημοτικό Σχολείο Δελερίων, με τίτλο «Επιγραφές Παραδοσιακών Επαγγελμάτων». Στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Τυρνάβου με θέμα «Ζωγραφικά Ίχνη». Το Σεπτέμβριο του 2016, στην Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών Μελίνα Μερκούρη του Δήμου της Ύδρας με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός της Ελλάδας». 



 Τον Δεκέμβρη του 2017, στη Λάρισα στο κέντρο πολιτισμού «Μύλος του Παππά» μία έκθεση με τίτλο «Τέχνης Υφάνσεις». Το καλοκαίρι του 2018  σε ομαδική έκθεση που έγινε στην Ύδρα στα πλαίσια των Μιαούλιων. Τον Μάρτιο του 2019 στην έκθεση «Ελλάδα Παντού» που έγινε στην Ολλανδία στα πλαίσια του 2nd Greek-Dutch Expo Fest. Τον Φεβρουάριο του 2020 παρουσίασε μία «Αναδρομική» έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά.





<<Έχω επηρεαστεί από τις μνήμες της παιδικής μου ηλικίας και τις εμπειρίες μου. Βασικό μέρος των έργων μου αποτελεί η παράδοση, ένα κεφάλαιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο για μένα που το προσεγγίζω με σεβασμό>>  άλλα θέματα της προέρχονται απο τις Ελληνικές Αξίες και τον Πολιτισμό, από την φύση, τα ξωκκλήσια, τις επιγραφές παραδοσιακών επαγγελμάτων, τις παραδοσιακές φορεσιές, τους Έλληνες εργάτες κ.α.



Το μέλλον

<<Αποκόμισα εμπειρίες από την συνεργασία μου με αξιόλογους ανθρώπους της τέχνης. Έχω εκπληρώσει τα περισσότερα από αυτά που ονειρευόμουν και μου αρκεί να συνεχίσω να ζωγραφίζω>>.



Κριτική αναφορά στο έργο της απο τον Σύλλογο ο "ΑΠΠΕΛΗΣ": Πολυποίκιλη και πολυδιάστατη η εικαστική εργασία της Αγγελικής Λιάγκα, ξεκινά από τις ρεαλιστικές παραστατικές αποτυπώσεις και καταλήγει εύληπτα σε εννοιακούς χώρους με εξπρεσιονιστική ελευθερία και ουσιώδη τονισμό των σχημάτων και των χρωμάτων. Μέσα από την αντίδραση της σχέσης μεταξύ του αιτιατού αποτελέσματος και του σημαίνοντος υλικού που χρησιμοποιεί επισημαίνει την απτή διάσταση σε συνδυασμό με το ευδιάκριτο μέρος των δεδομένων της απόδοσης.







Συνέντευξη της Αγγελικής Λιάγκα στην Σπυριδούλα Μπετσάνη.

Φωτογραφίες : Πίνακες απο το Αρχείο Αγγελικής Λιάγκα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο