Η ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΟ 1895 ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ -ΤΑΞΕΙΔΙΑ

 

ΣΚΟΠΕΛΟΣ



Κυριακή απόγευμα, έτυχε να φθάσωμεν εις την Σκόπελο, κατά την ώραν του περιπάτου, όταν δ' απεβιβασθήκαμεν από το ατμόπλοιο εις την αποβάθραν θριαμβευτικής δεξιώσεως ετύχομεν απο τους κατά μήκος της αποβάθρας περιδιαβάζοντας Σκοπελίτας. Και ξεύρετε τον λόγον; Είχομεν την ευτυχίαν να συνταξιδεύωμεν με πολιτευόμενον πρόσωπον – βουλευτή δε σήμερον – τον δημοφιλέστατον κ. Νικολάο Δημητριάδη, χάρις εις τον οποίον εγνωρίσαμεν όλην την κοινωνία του νησιού. Εις τα μικρά αυτά νησιά, τα οποία αραιότατα συγκοινωνούν με τα κέντρα, η άφιξις ταχυδρομικού ατμόπλοιου είναι σωστό πανηγύρι. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι κατερχονται εις την παραλίαν ή δια να υποδεχθούν ή δια να προπέμψουν οικείους των.


...........




Έχει ένα φυσικόν όρμον η Σκόπελος, όταν δε συμπληρωθή ο πολυθρύλλητος λιμενικός βραχίων δια των οποίον εφαγώθησαν αρκεταί εκατοντάδων χιλιάδων, θα δύναται να προφυλάσσονται τα πλοία απο τον άγριον βορράν. Εις αυτό καταγίνονται οι πολιτευόμενοι της νήσου να συμπληρώσουν τον λιμενοβραχίονα και όλον το παραλιακόν κρηπίδωμα. Πότε όμως θα πάρη τέλος;


.........



Ναυτικοί ως επι το πλείστον οι Σκοπελίται αλλ' όπως παντού η ιστιοφόρος ναυτιλία – όνομα και πράγμα - έχασε τον μπούσουλα, έτσι και εις την Σκόπελον. Όλα τα οικοκυρόσπιτα πως εδημιουργήθησαν παρά δια των ξύλινων τειχών. Με τα καράβια των οι Σκοπελίται διέσχιζον τους ωκεανούς, μεταφέροντες δ' ίδιον λογαριασμόν δημητριακά, αποικιακά, κλπ. Τώρα δε τι σώζεται του ειρηνικού στόλου των ; Ολίγα καράβια μ' ολιγωτέρους ναυτικούς. Απο της καταστροφής δε της ναυτιλίας σκόρπισαν και οι θαλασσινοί Σκοπελίται εις το εξωτερικόν, εις την Αίγυπτον φερ' ειπείν θα συναντήσετε ολίγας Σκοπελίτας, πρωρείς – πιλότους - εις την Σουέζιον διώρυγα. Τα υπάρχοντα δε σήμερον καράβια των αρκούνται εις ευτελείς ναύλους μ'ευτελέστατα κέρδη.


...............



Αλλά αν επερίμενον μόνον απο την θάλασσαν οι Σκοπελίται, θα εδυστύχουν και αυτοί όπως και οι Σπετσιώται. Το ευτύχημα δι'αυτούς είναι ότι έχουν και απο την στεριάν πόρους και απολαυάς. Εκτός δε του ότι το νησί είναι εύφορον και παραγωγικόν ποικίλων προϊόντων, αλλ' ευρέθησαν και κάτοικοι φιλόπονοι και φιλογεωργοί. Ιδίως κατά μεγάλας ποσότητας εξάγεται απο την Σκόπελον το λάδι απο το οποίον κατ' έτος οι καλλίτεροι κεφαλαιούχοι της νήσου μεταφέρουν ολόκληρα φορτία εις την ρουμανίαν ιδίως. Πλην τούτων και κρασιά άφθονα παράγει και ποικίλα άλλα εδώδιμα, ιδίως τα ονομαστά Σκοπελίτικα αχλάδια (μπουσδουγάνες Γλώσσας;). Αλλ΄ έχει και δάση πυκνά και δύσβατα, τα οποία όμως απο τους πυρφόρους ποιμνιοβοσκούς πλησιάζουν να μεταβληθούν εις ερήμους σαχάρας.


................



Εντύπωσιν φαιδράν σου προξενεί η έκτακτος καθαριότης των οικίων και προαυλίων. Είναι νησί επί βραχώδους λόφου εκτισμένον, χωρίς ομαλότητα εδαφικήν, κ εν τούτοις οι δρόμοι του απαστράπτουν, τα δε προαύλια του μοσχοβολούν απο ευπρεπισμόν και λεβεντιάν. Α, αυτή η καθαριότης, είναι αρχοντιά εις τον άνθρωπον. Τας στέγας δε των οικιών δεν βλέπεις εστρωμένας με κεράμους, όπως παντού αλλά με εντόπιους στερεάς πλάκας κτισμένας σχεδόν επ' αυτών..............



Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα απο το βιβλίο του Γ. Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο <<ΤΑΞΕΙΔΙΑ>>, του 1895.


Θερμά ευχαριστώ στον π. Κωνσταντίνο Καλλιανό.

Επιμέλεια Σπυριδούλα Μπετσάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο