Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ - ΕΘΙΜΑ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

 Η  Βάπτιση




  Ανάδοχος του πρώτου  παιδιού της οικογένειας, ο "λνός", όπως τον ονόμαζαν μέχρι πριν λίγα χρόνια οι Σκοπελίτες, ήτανε πάντα ο κουμπάρος, που στεφάνωνε το ζευγάρι. Είχε την υποχρέωση να αγοράσει τις λαμπάδες, το μύρο, τα βαπτιστικά ρούχα, τον σταυρό και τα μαρτυρικά.
 Κατά την τέλεση του μυστηρίου της βάφτισης γινόταν η «κρέμασ’». Από το λαιμό του νονού κρεμούσαν χιαστί μια πλατιά μεταξωτή κορδέλα θαλασσιά αν ήταν αγόρι, και ρόζ αν ήταν κορίτσι για να "κρεμάσει" πάνω στην αγκαλιά του νονού, τυλιγμένο στο διχτάρι ο παππάς το νεοβάφτιστο. «Το κρέμασα απ' το λαιμό μου», έλεγε αργότερα ο λνός περήφανος για το βαφτιστήρι του. 



Η μάνα του παιδιού,  παρέμενε στο σπίτι, όπου και περίμενε τα παιδιά, που βρίσκονταν στην εκκλησία να τρέξουν και να της αναγγείλουν το όνομα, αυτήν με τη σειρά της φύλευε το πρώτο απο τα παιδιά που θα της έλεγε το όνομα. Το όνομα υποτίθεται τυπικά ότι το αποφάσιζε ο λνός.
 Με τη λήξη της τελετής ο νονός κρατώντας στα χέρια του το νεοφώτιστο και με την συνοδεία του ιερέα και των προσκεκλημένων, κατευθυνόταν στην οικία των γονέων, η μητέρα πρώτα γονάτιζε και του φιλούσε το χέρι και έπαιρνε στην αγκαλιά της, το παιδί της. Εκεί αν επιθυμούσε ο ανάδοχος κερνούσε γλυκό τους καλεσμένους <<απο τον νονό!>> έλεγαν για να του ευχηθούν <<πάντα άξιος!>>. Οι γονείς κερνούσαν γλυκό κοκ ή αμυγδαλωτά απο τον Κωνσταντινίδη ή ακόμη τα έφτιαχνα και μόνοι τους (οι μπομπονιέρες ήρθαν μετέπειτα).  Αν η τελετή γινόταν σε εξωκκλήσι τότε τα κεράσματα δίνονταν εκεί. Ο νονός σκορπούσε έξω απο το σπίτι κέρματα και τα παιδιά, που βρίσκονταν εκεί, έσπευδαν να τα μαζέψουν. Ενίοτε ακολοθούσε γλέντι προς τιμήν του νονού, και του νεοφώτιστου στο σπίτι των γονέων καθώς οι εποχές ήταν δύσκολες.
 

Τον νονό τον σέβονταν πολύ,  ακόμη και σήμερα, τον εκτιμούν σαν δεύτερο πατέρα και του ανταποδίδουν πατρικές τιμές  γιατί έβαλε στο αναδεξίμι του, το λάδι και το μύρο και γιατί το "κρέμασε στον λαιμό του". Τα Χριστούγεννα του πήγαιναν με τον δίσκο γλυκά, κουραμπιέδες και μελομακάρονα και την πρωτοχρονιά μπακλαβά. Τις απόκριες ρυζόγαλο στην πιατέλα, στολισμένο με άνθη και κλαδιά δέντρων, φτιαγμένα μαστορικά από κανέλα. Το Πάσχα, του πήγαιναν με τον δίσκο, αβγά κόκκινα, κουλούρια. Την πρωτομαγιά γάλα, τυριά, μυζήθρες, παξιμάδια και στεφάνι λουλουδιών.

 Σύνταξη, Έρευνα, Επιμέλεια : Σπυριδούλα Μπετσάνη

Πληροφορίες και Φωτογραφίες: Αθηνά Σάββα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο