ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ - ΧΩΡΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Του Αδαμάντιου Σάμψων 

Ήθη και Έθιμα της Χώρας της Σκόπελου.

Αύγουστος....

 Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, από τότε που σταμάτησε η καλλιέργεια των αμπελιών και άρχισε αυτή των δαμασκηνιών, όλοι μαζεύονταν στα καλύβια. Τότε ωριμάζουν διάφορα είδη δαμασκηνιών, τα αζάν, τα αυγάτα, τα ξυνά, κ.α.
 
 Παλαιότερα κάθε καλύβι είχε το φούρνο του. Εκεί έψηναν και ψήνουν ακόμη τα αζάν, τα τοποθετούσαν πάνω σε τελάρα και τα γύριζαν συνεχώς. Τα τελευταία χρόνια όμως η καλλιέργεια τους έγινε ασύμφορη και σιγά - σιγά και με την άνοδο του τουρισμού, οι κορομηλιές ξεχάστηκαν. Οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με τον τουρισμό, που τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται σε άνθηση και είναι επικερδέστερος. Ελάχιστοι σήμερα ψήνουν δαμάσκηνα. Οι περισσότεροι μαζεύουν τον καρπό και τον πωλούν. Έτσι ερήμωσαν τα καλύβια, που την εποχή αυτή του καλοκαιριού γέμιζαν φωνές και τραγούδια. Απο το αυγάτο κορόμηλο σήμερα συνεχίζουν να φτιάχνουν ένα ωραίο γλυκό του κουταλιού, περιζήτητο στους ξένους. 


Μεταμόρφωση του Σωτήρος...

Την παραμονή της Μεταμορφώσεως στις  Αυγούστου, γινόταν αγρυπνία και γλέντι στη μονή του Σωτήρα. Την άλλη μέρα το πρωί πολύς κόσμος ανέβαινε στο μοναστήρι. Άλλοτε στις 6 Αυγούστου συνήθιζαν να τρώνε το πρώτο σταφύλι. Όσες μάνες είχαν χάσει παιδί δεν έτρωγαν σταφύλι, γιατί πίστευαν οτι ο αρχάγγελος στον άλλο κόσμο, που μοίραζε στα παιδιά σταφύλι δεν θα έδινε στο δικό τους, λέγοντας "τοφαγ' η μάνα σ', δε σ' δίνω".



Της Παναγίας....

Το Δεκαπενταύγουστο, γίνονταν πανηγύρια στην Παναγία Παπαμελετίου της Σκοπέλου και της Γλώσσας. Τα πολύ παλιά χρόνια γίνονταν στην Παναγία της Σκόπελου ο επιτάφιος της Παναγίας, αλλά ακόμα και οι παλιοί δεν το θυμούνται. Μάλιστα στην Παναγία Παπαμελετίου, υπάρχει ακόμα διαλυμένος ο επιτάφιος αυτός.

Επιμέλεια 
Σπυριδούλα Μπετσάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο