ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΧΥΛΗΣ - ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ - ΛΑΪΚΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

 

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΧΥΛΗΣ - ΣΚΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ - ΣΚΟΠΕΛΙΤΕΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ



Μπάμπης Κοχύλης
Επιπλοποιός – Σκοπελίτικα, Σκαλιστά Έπιπλα

  Στη συνοικία «Σοφαδάκια», στην εμπορική καρδιά της Χώρας της  Σκοπέλου,  υπάρχουν  πολλά γραφικά μαγαζάκια,  τα οποία αν τα παρατηρήσεις προσεκτικά θα ανακαλύψεις μικρούς και μεγάλους   «θησαυρούς».
Έναν τέτοιο θησαυρό,  θα ανακαλύψεις,  ανοίγοντας την πόρτα του  επιπλοποιείου  του Μπάμπη Κοχύλη, του μοναδικού ξυλουργού  σκαλιστών, παραδοσιακών επίπλων στο νησί. Το άρωμα του ξύλου αφοπλιστικό, δεξιά στέκεται ο τόρνος, στον πάγκο, στην πρώτη γραμμή, σε ετοιμότητα,  τα σκαρπέλα,  ολόγυρα στους τοίχους, σχέδια, σκαλιστά σε ξύλο και ψηλά κρεμασμένα παλιά εργαλεία του Κριτσίλη και του Γιωργολέτη,  στέκουν περήφανα, με ύφος υπεροπτικό, λες και χλευάζουν την εξέλιξη των πάντων.
  Ο Μπάμπης, που  σήμερα  διανύει το 53 έτος ζωής, αναφέρει ότι ξεκίνησε να εργάζεται ως ξυλουργός το 1990,  αρχικά ως χόμπυ και περισσότερο ως αυτοδίδακτος. Βοήθησε βέβαια και η καλή του σχέση με το σχέδιο και τη γεωμετρία αλλά και οι συμβουλές, που ζητούσε ο ίδιος από τους μεγαλύτερους και εμπειρότερους  στο επάγγελμα.
  Η Σκόπελος ενσωμάτωσε στην παράδοση της, τα σκαλιστά έπιπλα, τα οποία  μετέφεραν από την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, οι ντόπιοι έμποροι και καραβοκυραίοι  στο νησί.  Καναπέδες, μπουφέδες,  ντουλάπες,  μπαγιού και κασέλες, κοσμούσαν τα εύπορα σπίτια τους, διαμορφώνοντας έτσι την τοπική και λαϊκή παράδοση.
 Για τον Μπάμπη Κοχύλη, τα σκαλιστά έπιπλα αποτέλεσαν  έμπνευση, αναφέρει χαρακτηριστικά «Αυτά τα περίτεχνα , σκαλιστά, έπιπλα, κόστιζαν και για να αγοραστούν και για να φτιαχτούν. Αποτυπώνουν όμως πάνω τους, σε κάθε σχέδιο τους μικρό και μεγάλο την αίγλη, με την οποία έζησαν  οι Σκοπελίτες  και την λεπτή αισθητική τους».


 Η εργασία του δεν είναι απλά  βιοποριστική, ποτέ δεν ένιωσε ανοίγοντας την πόρτα του ξυλουργείου  του, την ρουτίνα ή την υποχρέωση,   «Για εμένα είναι μια απασχόληση, που προσφέρει εκτός των άλλων  ικανοποίηση,  είναι από τα επαγγέλματα - τέχνες , που σου προσφέρει την χαρά της δημιουργίας».
Χρησιμοποιεί, τον τόρνο για να φτιάξει τα κυλινδρικά σχήματα και τα σκαρπέλα για να δώσει το σχήμα και το στυλ (λαϊκό, βυζαντινό, μπαρόκ).
 Παρόλο που οι εποχές είναι δύσκολες και οι πολυεθνικές έχουν επικρατήσει,  προτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με  το συγκεκριμένο είδος επαγγέλματος διοτι θεωρεί οτι δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί «Θα υπάρχει πάντα χώρος για έναν καλό επιπλοποιό, ο οποίος κατασκευάζει χειροποίητα,  έπιπλα,  το χέρι δίνει προσωπικό στυλ, ψυχή και ένα είδος ανώτερης ποιότητας». H επιθυμία του είναι να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για το παραδοσιακό αυτό επάγγελμα στον εγγόνο του!
 Τον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με τον Ναυτικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Σκοπέλου, στον οποίο υπήρξε ιδρυτικό μέλος αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
 
Συνέντευξη, Κείμενο, Φωτογραφίες: Σπυριδούλα Μπετσάνη,  Μάρτιος 2018


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το πανηγύρι του Σωτήρος στη Σκόπελο

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.