ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΤΣΗΣ - ΜΑΧΑΙΡΑΣ - ΛΑΪΚΟΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ - Εις Μνήμην

 O Μαχαιράς της Σκοπέλου...


  Ο Χρήστος Πατσής, ήταν ένας απο τους παλαιότερους λαϊκούς τεχνίτες μαχαιριών ή αλλιώς ¨μαχαιράς¨ της Σκοπέλου. "Η τέχνη αυτή υπάρχει τουλάχιστον για 200 χρόνια στο νησί και πάει από γενιά σε γενιά". Κάποιοι από τους παλιούς μαχαιράδες ήταν ο Παναγιώτης Αστεριάδης, ο Θανάσης Γεωργίου και ο Γιάννης Λεμονής ενώ ο παλαιότερος που ο ίδιος θυμάται ήταν ο Γιώργος Κουτρέλος. 

  Ο ζήλος του και η επιμονή του ήταν αυτά που τον ώθησαν, όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί, να «κλέψει» την τέχνη από έναν μεγαλύτερο και παλαιότερο τεχνίτη, που δεν ήθελε να μάθει σε κανέναν τη τέχνη. Ο ίδιος είχε σιδηρουργείο και απέναντί του είχε το εργαστήριο του ο «μαχαιράς», άνοιγε το παράθυρο και έβλεπε τις κινήσεις μία προς μια που έκανε ο τεχνίτης, από την αντανάκλαση πάνω στο τζάμι. Έκτοτε και αδιάλειπτα για 65 χρόνια, δημιουργεί τα σκοπελίτικά μαχαίρια. 


   Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ανοξείδωτο μέταλλο για τις λάμες, κέρατο τράγου ή κατσίκας για τη λαβή και ξύλο πεύκου ή κυπαρισσιού για τη θήκη. Τα μέσα παραγωγής που χρησιμοποιεί είναι το καμίνι, ο τροχός, η μέγγενη και οι λίμες. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, χρειάζεται τουλάχιστον μια ημέρα για να φτιάξει ένα τελειοποιημένο μαχαίρι, οπότε σε έναν χρόνο δεν μπορεί να υπερβεί τα 360 μαχαιράκια. Αυτός πιστεύει ότι είναι και ο λόγος που οι νέοι δεν θέλουν να μάθουν την τέχνη. 

  Έπειτα από μεγάλη επιμονή δική του, έμαθε την τέχνη στον γιό του Παντελή Πατσή, «για να μην χαθεί», όπως λέει. Κάθε μαχαίρι είναι μοναδικό και πάνω τους χαράζει το όνομα του και την ονομασία του νησιού του : Χρήστος Πατσής Σκόπελος. Στα 65 χρόνια που κατασκευάζει τα μαχαιράκια του αναφέρει ότι έχουν ταξιδέψει σε όλα τα κράτη της γης. 

Απεβίωσε τον Μάϊο του  2017.

Κείμενο - Συνέντευξη: Σπυριδούλα Μπετσάνη

1η Δημοσίευση: Discover Skopelos 2015-2016



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο