Ο Σκλάβος απο το Έλιος - Σκοπέλου Λαϊκός Πολιτισμός

ο Μύθος.... 

Ο ΣΚΛΑΒΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΙΟΣ


Κάποτε στο Έλιος της Σκοπέλου ζούσε ένας βοσκός, που έβοσκε τα γίδια του σε ένα απέραντο δάσος. Ένα πρωί τον έπιασαν οι Τούρκοι, τον έβαλαν σε ένα πλοίο και τον μετέφεραν στην Ανατολή. Εκεί έμεινε αρκετά χρόνια κλεισμένος σε μια φυλακή και οι δικοί του τον είχαν ξεγράψει.

  Μια νύχτα έρχεται κάποιος στο κελλί του και του λέει "Σήκω επάνω και έλα μαζί μου". ο σκλάβος μόλις άκουσε τα λόγια αυτά φοβήθηκε και σκέφτηκε "άραγε που θα με πάει"¨. Τον ακολούθησε όμως μέσα στη νύχτα. Μόλι έφεξε είδε οτι βρισκόταν στο Έλιος, στο χωριό του. Τότε ρώτησε τον άγνωστο ποιός είναι και εκείνος του είπε "Είμαι ο άγιος Ταξιάρχης και να μη με ξεχάσεις, να με έχεις πάντα στο μυαλό σου". 

 Κατόπιν χτίστηκε στο μέρος αυτό το εκκλησάκι του Αγίου Ταξιάρχη. Μέχρι σήμερα οι απόγονοί του έχουν το επίθετο Σκλάβος. 

(Απο το βιβλίο Σκοπέλου Λαϊκός Πολιτισμός του Αδαμάντιου Σάμψων 1995 ).


Η Παράδοση......



  Ο Κωνσταντίνος Βαλσαμάκης έφθασε στην Σκόπελο μεταξύ των ετών 1770-1780. Η παράδοση αναφέρει ότι ήρθε στο νησί απο την Κωνσταντινούπολη, έχοντας μαζί του έναν νεαρό άνδρα, τον οποίο είχε απελευθερώσει απο τις τουρκικές αρχές και στον οποίο είχε προσδώσει το προσωνύμιο Σκλάβος. Αποβιβάστηκαν στην περιοχή του Έλιους, όπου σύμφωνα με προφορικές μαρυτρίς της οικογένειας, ανέγειραν αργότερα προς ενθύμηση του γεγονόντος την εκκλησία των Ταξιαρχών.
(Από το βιβλίο Η οικογένεια Βλασαμάκη τον 19ο αιώνα).

Επιμέλεια 
Σπυριδούλα Μπετσάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας σιωπηλός καλλιεργητής στην Σκόπελο - Παναγιώτης Καμπακούμης απο την Τένεδο.

Θρησκευτικές Εορτές του Δεκεμβρίου στην Σκόπελο - Αρχείο Εφημερίδας "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ 1973"

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1952-2020) - Όπως τον γνώρισα....Yona Stamatis και βίντεο